Riad z liatiny kombinuje tradíciu s modernými technológiami. Vyrába sa z kvalitnej zliatiny, ktorá dobre rozvádza teplo, je ťažšia a má veľmi dlhú životnosť. Môže mať rôzne tvary aj farby, a je vhodný na varenie aj na servírovanie.
1. Liatinové panvice je možné používať na všetkých druhoch ohrevu – elektrike, plyne aj indukcii, ale aj v klasickej rúre. Presné použitie je uvedené pri výrobku a je nutné ho dodržiavať.
2. Riad zo liatiny, ktorý má plastové rukoväti, uchá alebo iné diely, sa neodporúča používať v rúre, a to ani v prípade, kedy výrobca uvádza, že plast odolá aj vysokým teplotám.
3. Plastové držadlá, uchá ani ďalšie časti nikdy nevystavujte priamemu zdroju tepla.
4. Niektoré typy liatinového riadu je možné používať aj v mikrovlnnej rúre. Túto možnosť si ale vždy overte, záleží na konečnej povrchovej úprave.
5. Liatina je odolná proti mechanickému poškodeniu, ale pri príprave jedál aj pri údržbe nepoužívajte ostré kovové predmety, ktoré môžu poškodiť hladký povrch. Používajte iba drevené, teflónové alebo silikónové kuchynské náčinie.
6. Pred prvým použitím riad dôkladne umyte teplou vodou s neutrálnymi, neagresívnymi a neabrazívnymi čistiacimi prípravkami. Takisto umývajte riad aj po každom použití.
7. Na umývanie a čistenie antikorových panvíc nepoužívajte syntetické čistiace prostriedky, ktoré obsahujú chlór, ani silné alkalické čistidlá, prípadne suché alebo tekuté piesky a drôtenky, pretože môžu hladký povrch zničiť. Po umytí riad dôkladne osušte a vytrite.
8. Liatinové panvice nikdy neumývajte v umývačke riadu.
9. Panvice z liatiny sú veľmi odolné, ale pri prudkom náraze môžu prasknúť.
10. V liatinovom riade je možné krátkodobo ukladať potraviny.
Kvalitný liatinový riad je síce trochu drahší, ale taktiež energeticky veľmi úsporný. Pri dodržiavaní odporúčaných zásad používania a údržby vám vydrží veľa rokov a vyššie počiatočné investície sa mnohonásobne vrátia.