Postup pri odšťavovaní ovocia a zeleniny
v odšťavovacom hrnci BIOWIN
Antikorový hrniec na odšťavovanie a varenie v pare 5 l BIOWIN
Antikorový hrniec na odšťavovanie aj varenie v pare 8 l BIOWIN
Príprava ovocia a zeleniny
Mäkké plody ovocia – jahody, maliny, ríbezle a pod. a stredne tvrdé – čučoriedky, čierne ríbezle – sa iba umyjú v studenej vode.
Tvrdé ovocie – jablká, hrušky a pod. – sa umyjú, zbavia jadier a nakrájajú na kúsky veľké maximálne 3 centimetre.
Ovocie s kôstkami – slivky, marhule, broskyne – sa opláchne vodou a zbaví kôstok, väčšie plody sa krájajú na menšie kúsky
Zelenina – paradajka, mrkva, červená repa…- sa umyje studenou vodou a rozkrája na menšie kúsky
Príprava hrnca
Spodná nádoba sa naplní vodou do výšky 2 centimetrov pod horný okraj a nasadí sa na ňu
prostredná nádoba s výpustom šťavy. Kohútik musí byť zavretý. Na prostrednú nádobu sa umiestni
horná časť, vloží sa do nej pripravené ovocie alebo zelenina a prikryje pokrievkou. Zostavený odšťavovač s ovocím sa dá na zdroj tepla – plyn, elektrinu, sklokeramiku aj indukciu.
Odšťavovanie
Voda v spodnej nádobe sa privedie do varu. Vysoká teplota a para oddelí z ovocia alebo zeleniny šťavu, ktorá steká do prostrednej nádoby.
Čas varenia na získanie šťavy
Približne po 15 minútach varenia vody v spodnej časti sa otvorí kohútik a šťavu je možné pomocou potravinárskej hadice odpustiť aj priamo do čistých a sterilizovaných fliaš alebo pohárov.
Fľaše aj poháre je nutné ihneď po naplnení uzavrieť.
Pre dlhodobejšie skladovanie sa odporúča pasterizácia v dĺžke 30 minút vo vriacej vode.